jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Landbohøjskolen - nu også med landbrug!
Bragt i Randers Amtsavis

Af Jonas Dahl, regionsrådskandidat og folketingskandidat i Randers (SF)
og Sidsel Homann, regionsrådskandidat

Tomme tønder buldrer mest, er vist det eneste, der beskriver den borgerlige regeringen, da den i 2001 lovede højt og helligt, at der skulle ske en udflytning af arbejdspladser fra København. Men intet er sket, udviklingen har været omvendt, flere offentlige arbejdspladser i København og færre i Jylland. Den udvikling skal vendes. I SF vil vi kæmpe for en højere grad af udflytning af arbejdspladser.

 

En aktiv udflytning af statslige arbejdspladser er nødvendig, hvis vi skal undgå et skævt Danmark. Et Danmark, hvor arbejdspladserne og udviklingen centrerer sig omkring København og få andre af de store byer. SF ønsker et Danmark, hvor hver egn har sine udviklingsmuligheder, og hvor også udkantsområderne er et fælles ansvar. SF arbejder for, at der skal ske en udflytning af statslige arbejdspladser – de skal ikke være forbeholdt københavnere. Mere præcist foreslår vi, at man starter med at flytte Landbohøjskolen til Jylland, nærmere bestemt som en sammenlægning med Danmarks Jordbrugsforskning i Foulum. For medmindre københavnerne render rundt med jord i hovedet, er der da ikke megen mening i, at Landbohøjskolen ligger midt i København?

 

Der er en stor fare for, at arbejdspladserne i Danmark kommer til at fordele sig endnu mere skævt i de kommende år. Ser man på udviklingen – også under den nuværende regering – er der ingen tvivl om, at det er de store byer – navnlig København - der tilgodeses med statslige arbejdspladser. Det er en udvikling, der må og skal vendes, for vi vil ikke acceptere et Danmark, hvor befolkningen i en lille del af landet bliver tilgodeset med alle arbejdspladserne. Hvor udviklingspotentialet begrænses geografisk.

 

Der er ingen tvivl om, at der er nogle institutioner, det ikke giver mening at flytte fra Hovedstaden. Det er institutioner, hvis sammenhæng med ministerierne og Folketinget er afhængig af en tæt geografisk tilknytning. Men der er også en lang række institutioner, der lige så vel – om ikke bedre – kan placeres ude i landet.

 

Det drejer sig f.eks. om Landbohøjskolen. Det er egentlig temmelig komisk, at en institution, der handler så meget om landbrug, placeres inde midt i en storby. Det grænser til det meningsløse – det er jo ikke, fordi der foregår den helt store landbrugsproduktion øst for Roskilde.

 

Med en sammenlægning af Landbohøjskolen og Danmarks Jordbrugsforskning kan man opnå en samling af kompetencerne på området, og dermed skabe et stærkt center for udvikling i geografisk tilknytning til et område, der er relevant for forskningen og udviklingen. – Og vel at mærke i det område hvor langt størstedelen af den danske landbrugsproduktion foregår.

 

Udlægning af statslige arbejdspladser er ikke en umulighed. Det kræver mod og fantasi at forestille sig, at der er andre steder end København, der kan danne rammen om udvikling. Det har vi i SF og derfor vil vi i det nye regionsråd kæmpe for at få flere offentlige institutioner til det øst-, vest- og midtjyske område.
 

 

Tilbage