jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Skal Århus Kommune forære Århus Sporveje væk?
Pressemeddelelse, 9. oktober 2005


Af Jonas Dahl, Regionsrådskandidat for SF.
 
I SF siger vi nej, men ikke desto mindre ligger dette under overfladen i strukturreformen.

Århus Sporveje hører til landets mest veldrevne trafikselskaber, men i fremtiden må Århus Kommune ikke længere drive Århus Sporveje, for efter strukturreformen i 2007 skal regionerne oprette nye trafikselskaber, der skal have ansvaret for den kollektive trafik.

De borgerlige partier i byrådet har i flere år arbejdet for en udlicitering og privatisering af busdriften i Århus. SF har modsat sig det borgerlige byrådsflertals planer om privatisering, for SF mener, at den kollektive trafik skal drives i offentligt regi – også efter strukturreformen.

Derfor vil jeg i regionsrådet arbejde for at når Århus Kommune efter strukturreformen ikke længere må eje Århus Sporveje, må kommunen sælge sporvejene til Region Midtjylland.

Århus Sporveje repræsenterer en skønsmæssig værdi på ca. ¼ mia. kroner, som det nye regionale trafikselskab naturligvis skal betale til Århus Kommune.

Da det den 1. januar 2007 bliver forbudt for Århus Kommune at eje Århus Sporveje, må vi århusianere nødtvunget acceptere at sælge Sporvejene, men det skal ske til en fair pris og forblive i offentligt eje.

De borgerlige gør ingenting, men århusianerne skal kompenseres for at slippe Sporvejene. Pengene kan jo bl.a. bruges på at kommunen yder tilskud til den kollektive trafik, så billetpriserne kan sænkes. Hvorfor har de borgerlige ikke gjort noget? Måske fordi de borgerlige ikke kan holde styr på kommunens økonomi eller måske fordi de ikke ser nogen værdi i kollektiv trafik og Århus Sporveje. Under alle omstændigheder burde vores borgmester tage sig sammen og sikre at Århus får kompensation for at afgive Sporvejene, det ville være Sund Fornuft.

I regionsrådet vil jeg arbejde for bedre kollektiv trafik, men også for at der er nogen, der vil kæmpe Århus’ sag i den nye region, det er der nemlig hårdt brug for.


 

Tilbage