jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 


Gevinster ved forbindelse

Nordjyske, 5. oktober 2007

 

Af Morten Homann Folketingsmedlem (SF) Thomas Medom næstformand for SF Århus og Jonas Dahl, Folketingskandidat og Regionrådsmedlem (SF).

KATTEGAT: Konferencen om Kattegatforbindelsen, der blev afholdt i København 3. oktober viste, at flere af Folketingets partiers trafikpolitikere er åbne over for tankerne om en forbindelse.

Nu håber vi bare, at de vil tage det næste skridt og finde de nødvendige midler til en forundersøgelse. Allerede i de kommende finanslovsforhandlinger bør Folketinget afsætte et millionbeløb til en grundig forundersøgelse af de miljømæssige og trafikøkonomiske perspektiver ved en Kattegatforbindelse.

Forbindelsen ser nemlig ud til at kunne medføre en lang række gevinster for en masse mennesker og for miljøet.

En forbindelse over Kattegat kan binde Jylland og Sjælland tættere sammen, og en forbindelse over Kattegat vil være til glæde for rigtig mange mennesker, der vil få flere muligheder og mere frihed i dagligdagen når der skal besøges venner og familie eller når der skal findes bolig og arbejde.

Samtidig giver det mulighed for at langt flere mennesker kan udnytte kulturelle tilbud og uddannelsesmæssige muligheder på begge sider af Kattegat.

Miljøgevinsterne ved en jernbaneforbindelse vil være meget store. Kattegatforbindelsen vil minimere indenrigsflyvninger og formindske færgetrafikken, der begge er væsentlige miljøsyndere i dagens Danmark. Herudover vil rejseafstanden for en stor del af person- og godstransporten blive formindsket, hvilket vil føre til en nedbringelse af CO2 udslippet og en nedbringelse af trafikforureningen.

De miljømæssige ser også lovende ud fordi en højhastigheds togforbindelse over Kattegat kan give et tiltrængt løft til den kollektive trafik. Med en transporttid imellem København og Århus på kun en time og en markant kortere transporttid fra næsten alle andre jyske byer til København vil vi med sikkerhed opleve en meget stor stigning i andelen af brugere af den kollektive trafik.

Da der åbnede en højhastighedsforbindelse mellem Madrid og Sevilla steg togenes markedsandele af den samlede transport fra 14 pct. til 54 pct., og samme tendens har gjort sig gældende når andre højhastigheds forbindelser er blevet åbnet i eksempelvis Frankrig. Der er også værd at huske på, at en effektiv kollektiv trafik har en positiv social slagside, da den er eneste transportmulighed for de mennesker på de laveste indkomster.

Når det ydermere inddrages i debatten at Danmark ligger helt i bund når det kommer til hastigheden på togtrafikken sammenlignet med resten af Europa, så må man håbe at Folketingets partier også begynder at fokusere på hvordan skinnenettet i resten af Danmark kan drage fordel af en Kattegat forbindelse. København ¿ Randers på halvanden time, København ¿ Aalborg på to timer er ikke urealistisk, men kræver politisk mod og først og fremmest en Kattegat-forbindelse, lad os håbe at der bliver plads på finansloven til både forundersøgelse af Kattegat og forbedringer af skinnenettet i Jylland.

En forundersøgelse bør selvsagt indeholde alle realistiske mulige forbindelse, herunder også muligheden for den model vi kender fra Eurotunnelen under den engelske kanal (som i øvrigt er fire km længere end en kommende Kattegatforbindelse vil være) hvor biler bliver transporteret via tog i den såkaldte jernbanetunnel. Men det vigtigste for en forundersøgelse må være, at alle alternativer gennemregnes og opstilles på et realistisk grundlag, således at den politiske beslutning kan tages på et oplyst grundlag og hurtigst muligt.


 

Tilbage