jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Debat: Flotte ord uden indhold

Regeringen lover behandlingsgaranti, men vil ikke betale regningen.

Bragt i Jyllands Posten Århus, 28. september 2008

 

Af Jonas Dahl folketingsmedlem (SF)

Få en gratis hest, regionen betaler. Ja, sådan kunne man efterhånden forestille sig, at regeringens næste udspil ville lyde.

Regeringen er god til at give løfter, men glemmer, at regningen skal betales.

I Danmark har vi altid været stolte af vores offentlige sundhedsvæsen, fordi det giver fri adgang for alle. Vi har altid værdsat det at kunne tage til lægen eller på sygehuset, når der er behov for det, uden at skulle bekymre os om, hvorvidt pengene rakte.


Rykket ved troen

Desværre er der rykket ved denne tro på sundhedsvæsenet. Den nuværende regering har gjort det attraktivt at tegne private sundhedsforsikringer samtidig med, at den favoriserer privathospitalerne. Dermed modarbejder regeringen det offentlige sundhedsvæsen. Oveni har den lovet behandlingsgaranti til alle. Flotte ord, men desværre uden indhold.

Derfor er jeg også meget enig med avisens leder 17/9, der pegede på det urimelige i, at ministeren og regeringen uddeler behandlingsgarantier, når man i sidste ende ikke vil betale regningen.

De kunne lige så godt udlove en gratis hest til hele befolkningen, for så kan man da ride hen til grønnere græs.


Selvglad opfattelse

Ja, det lyder sort, men det er regeringens selvglade opfattelse af behandlingsgarantien også. Den høje produktivitet, som vi har set i Region Midtjylland på grund af dedikerede medarbejdere, der hver dag kæmper for at få det danske sundhedsvæsen til at hænge sammen, bør præmieres, ikke straffes. Men medarbejderne kan se frem til en endnu mere hektisk arbejdsdag med længere ventelister og nye besparelser på udgifter til ny medicin, der måske kunne have gjort en forskel.

Så held og lykke, Danmark, I kan rende og hoppe på jeres nye hest, i hvert fald hvis det står til regeringen.

Regeringen påstår, at der er tale om fair konkurrence mellem de private sygehuse og de offentlige, men det er ikke tilfældet. De private sygehuse kan sortere i opgaverne, hvilket i praksis betyder, at de private sygehuse tager de lette operationer, som der kan tjenes penge på. De sjældne, akutte og vanskelige tilfælde, som kræver svære og omkostningstunge behandlinger, lader man pænt ligge til det offentlige. De kriterier, der sorteres efter, er ikke, hvilken sygdom patienten har, men om patienten har en sundhedsforsikring.


Uden vederlag

Samtidig kan de private hospitaler frit og uden vederlag overføre deres patienter til de offentlige hospitaler, når deres patienter har fået komplikationer i relation til behandling.

I SF vil vi stoppe denne unfair konkurrence mellem de private og offentlige sygehuse og genvinde borgernes tillid til det offentlige sundhedssystem.

Men vi må også erkende, at det ikke bliver muligt med en borgerlig regering, hvis leder har mere travlt med sine europæiske drømme end med at løse hjemlandets problemer.


 

Tilbage til Sundhedspolitik

 

Tilbage til 2008