jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Debat: En ny sundhedspolitik

Bragt i Jyllands Posten Århus, 19. august 2008

 

Af Jonas Dahl, Folketingsmedlem (SF)

DER VAR ENGANG, da vi kunne være stolte af det offentlige danske sundhedsvæsen. En tid, da de danske sygehuse dannede et forbillede for selv de andre højtudviklede lande i verden.

Siden det højdepunkt er det - specielt under den nuværende regering - gået i den forkerte retning. Det skyldes i høj grad regeringens dræning af områdets midler. Det er på tide, at vi ser fremad og får skabt en sundhedssektor, vi igen kan være stolte af.

For der er i den grad blevet skåret i det offentlige sygehusvæsen. På flere måder. Regeringspartierne er blot mestre i at kamuflere den slags med positive begreber, der får en til at tænke på George Orwell's roman "1984".


Genial manøvre

Når man helt bevidst og overlagt trækker penge ud af det skrantende, offentlige hospitalssystem under overskriften »frit valg«, er det intet mindre end en genial kommunikationsmanøvre. Det, der i bund og grund er et ideologisk nedskæringsangreb på den offentlige sektor, får man til at tage sig ud som en gave til den enkelte dansker. For hvem kan være imod frit valg?

Problemet er bare, at når »pengene følger patienten,« så fosser pengene ud af det offentlige danske sygehusvæsen med drastiske forværringer til følge.

At opretholde den personlige sundhed står ikke - som man ellers skulle tro, når man hører regeringens udmeldinger - i modsætning til den fælles sundhed. Tværtimod. Fundamentet for et generelt godt sundhedsniveau i den danske befolkning er et stærkt sygehusvæsen med plads til alle.

Arbejdsgivernes ret til skattefradrag for medarbejderes sygeforsikringer er et usolidarisk initiativ, der primært tilgodeser de borgere, der i forvejen er velfungerende. Samtidig bidrager det i uhyggelig grad til den omtalte dræning af det danske sygehusvæsen.

Men får man ventelisterne ned på de offentlige sygehuse ved at dræne dem for offentlige midler, der kunne være gået til personale og udstyr? Selvfølgelig gør man ikke det. Tværtimod er det frie valg en af hovedårsagerne til de mange problemer, der i dag kan konstateres på de danske sygehuse.


Mangel på arbejdskraft

Derudover må plejepersonalets løn- og arbejdsvilkår nævnes som et af de allermest væsentlige problemer for hospitalerne. For hvordan skal sektoren tiltrække arbejdskraft, når det er velkendt, at forholdene på mange måder ikke er tilfredsstillende?

Det er på tide, at vi tager ordentligt fat på debatten om, hvad vi vil med det danske sundhedsvæsen. Det er også på tide, at vi siger, hvad vi mener. Så hvis man mener, at det offentlige sygehusvæsen skal drænes, og at ordentlig sygepleje skal være forbeholdt de mest velstillede lag i det danske samfund, så bør man sige det.

SF vil have et sundhedsvæsen, der leverer en høj kvalitet til alle uanset tegnedrengens tykkelse. Vi skal igen kunne være stolte af niveauet i det danske sundhedsvæsen.


 

Tilbage til Sundhedspolitik

 

Tilbage til 2008