jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Debat: PRIVATHOSPITALER: Kæmp for sundhed til alle

Bragt i Århus Stiftstidende, 29. november 2008

 

Af Jonas Dahl, Sundhedsordfører (SF), Medlem af Folketinget

I et debatindlæg 19. november skriver Ove Andersen om alle de urimeligheder, der findes i fordelingen af midler mellem de private og de offentlige sygehuse.

I SF er vi glade for, at borgerne aktivt går ind i denne diskussion. Vi har i lang tid prøvet at få fokus flyttet over på netop disse urimeligheder.

Ove Andersen nævner eksemplet med den overbetaling, privathospitalerne får for fedmeoperationer, og vi giver ham fuldstændig ret i, at der hverken er tale om fri eller fair konkurrence. Faktisk er der tale om det modsatte, da det private sundhedsvæsen klart har flere fordele end det offentlige. SF har længe prøvet at få regeringen og DF til at indse, at den urimelige forskelsbehandling ikke hører hjemme i Danmark, hvor vi altid har været stolte af vores sundhedsvæsen med lige ret for alle.

Vi synes, det er forrykt, at det offentlige sygehusvæsen i sit budget hvert år forpligter sig til minimum at købe ydelser hos de private sygehuse svarende til sidste års køb. Uanset om de offentlige sygehuse kan levere disse ydelser billigere eller ej! Og vi forstår ikke, hvordan regeringen kan forvente, at danskerne vil acceptere den underminering af vores fælles sundhedsvæsen, der allerede er sket. Derfor er vi også glade for udmeldinger som den fra Ove Andersen, der højlydt protesterer mod situationen.

For danskerne skal netop ikke finde sig i det! I sit indlæg efterlyser Ove Andersen, at DF kommer på banen, og her kan vi kun tilføje, at det gør vi også. Vi har længe ønsket, at DF aktivt tager del i debatten i stedet for at lurepasse.

Det skylder de da ikke mindst den store del af deres vælgere, som bliver ramt af den voksende ulighed på sundhedsområdet.

De udråber sig selv som garant for lighed i sundhed, men de vil ikke forholde sig til de problemer, de selv har været med til at skabe bl.a. ved at støtte skatterabat til arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer, som rammer socialt skævt.


 

Tilbage til Sundhedspolitik

 

Tilbage til 2008