jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 


Debat: En god studiestart

SF ønsker flere ungdomsboliger, billigere fritidsaktiviteter og billigere medielicens.

Bragt i Jyllands Posten Århus, 13. september 2008

 

Af Jonas Dahl, Folketingsmedlem, Universitetsordfører (SF)

Vi lever i en tid, da der er stor fokus på uddannelse og på, hvilke tiltag, der kan laves for at få flere til at gennemføre en uddannelse. I SF mener vi, at det er vigtigt at rette fokus mod de studerende og de mange faktorer, der vil hjælpe de unge til at få så god en studietid som muligt.

Vi har i vores finanslovsforslag netop taget højde for sådanne faktorer og tiltag. Altså er vores forslag ikke blot mulige at virkeliggøre, men også økonomisk realistiske. Disse tiltag er flere ungdomsboliger, billigere fritidsaktiviteter og billigere medielicens.

Når de unge begynder på et studium, har de travlt med at tilpasse sig deres nye liv som studerende. Dette bliver dog ofte besværliggjort af den eksisterende mangel på centrale og billige studieboliger. I mange tilfælde er det svært for de unge at finde en passende bolig. Enten ligger boligerne for langt væk fra studiestederne, eller også er de for dyre.

Dette betyder, at mange unge er nødt til at arbejde mere for at få lidt luft i økonomien, og dermed får de ikke meget tid til overs til at koncentrere sig om at studere.

 

2.000 ungdomsboliger årligt

I SF vil vi skabe nogle ordentlige rammer for de unge og foreslår derfor, at der skal bygges 2.000 almene ungdomsboliger årligt i tre år i de største studiebyer, herunder Århus. Efter denne periode kan vi så igen vurdere, om der er behov for flere boliger. Derfor afsætter vi i 2009 250 mio. kr. til bygning af flere ungdomsboliger.

SF foreslår endnu et tiltag til at sikre de studerende en god studietid. Da social trivsel og velvære kan være med til at forebygge frafald og medvirke til at sikre et velfungerende uddannelsessystem, vil vi i SF oprette en pulje til nedsættelsen af kontingentet for fritidsaktiviteter blandt studerende. I denne pulje afsættes der 100 mio. kr. til nedsat kontingent. Puljen skal fordeles til de idrætsklubber, der nedsætter kontingentet for studerende.

I SF vil vi yderligere hjælpe de studerende til at få et større økonomisk råderum i dagligdagen. Studerende, der bor alene eller sammen med en anden studerende, skal have halveret medielicensen. I vores finanslovsforslag afsætter vi 90 mio. kr. til halv medielicens til studerende. DR støtter os i vores forslag, da den mener, at halveret medielicens vil medføre en stigning i antallet af tilmeldte til medielicens blandt de studerende, hvilket betyder, at de faktiske omkostninger vil mindskes.

En god studiestart kræver gode studerende, og dem har vi allerede. Nu er det så vores opgave som politikere at skabe bedre rammer for de studerende.


 

Tilbage til Universitetspolitik

 

Tilbage til 2008