jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Købesex bør forbydes

Det er utidssvarende, at et menneske kan købe sig til retten over et andet menneskes krop.

Bragt i Århus Stiftstidende, 12. januar 2009

 

Af Jonas Dahl, Medlem af Folketinget, SF

MYTER: Myterne står i kø, når emnet prostitution skal diskuteres.

Én af de sejlivede er, at prostitution er kvindens ældste erhverv og underforstået at det derfor ikke lader sig begrænse! Men for det første er kvindens ældste erhverv snarere inden for landbrug, og for det andet, hvorfor skulle netop dét argument afholde politikere fra at søge at begrænse prostitution? Prostitution er langt fra en ufarlig levevej, hvilket da også er begrundelsen for, at samtlige partier i Folketinget er enige om, at se prostitution som et socialt problem, der skal begrænses.

Alligevel fremføres det ofte i debatten, at et liv i prostitution skam er et frit valg -underforstået, hvorfor skal politikere så blande sig i det? Jeg betvivler heller ikke, at mange oplever at have valgt et liv i prostitution.

Men ofte er menneskets frie valg jo underlagt en del begrænsninger og der er sjældent et frit valg på alle hylder! Dårlig økonomi er ofte en afgørende forudsætning for, at kvinder (og mænd) vælger et liv i prostitution. De er ofte gældstyngede og for manges vedkommende med ringe eller ingen uddannelse bag sig.

Deres frie valg omfatter altså ikke et væld af alternative jobmuligheder! Der er derfor i høj grad tale om en ulig magtrelation i forholdet mellem køber og sælger. Købere af seksuelle ydelser er for langt hovedpartens vedkommende ganske almindelige mænd, mens sælgerne generelt er dårligere stillet end gennemsnittet i Danmark.

Det er også baggrunden for, at jeg ønsker at kriminalisere købesex, som man har gjort det i Sverige og Norge. SF finder det nødvendigt at rette fokus på efterspørgerne af købesex, da køberne er afgørende for det fortsatte udbud af prostituerede.

Det er utidssvarende i et moderne samfund, at et menneske kan købe sig til retten over et andet menneskes krop. S F går derfor ind for et forbud mod købesex opfulgt af en række sociale tiltag.

Vi nærer ingen illusioner om, at et forbud vil sætte en stopper for al prostitution generelt.

Men SF finder det uhyre vigtigt, at samfundet signalerer klar afstandtagen til udnyttelse af mennesker.

Tilbage til Andet

 

Tilbage til 2009