jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Besparelser på kollektiv trafik rammer hårdt i Østjylland og Århus

Bragt i Jyllands Posten Århus, 21. november 2008 

 

Af Jonas Dahl, Pernille Frahm og Eigil Andersen, folketingsmedlemmer for SF

”Bussen der forsvandt” kunne være en anden overskrift på dette indlæg, for det kommer til at ske mange steder i Århus og hele Østjylland. De stigende oliepriser og kommunernes klemte økonomi tvinger nu trafikselskaberne til at svinge sparekniven. De danske regioner har meddelt regeringen, at de mangler 300-500 mio. kr., hvis de skal opretholde den eksisterende busdrift næste år. Så hvis regeringen ikke griber til lommerne, vil busselskaberne blive nødt til at nedlægge op mod hver femte busrute efter nytår. Linje 116 er blevet omlagt, flere bybus ruter er i fare for at forsvinde, og 221eren og 352eren på Djursland lukker helt ned, ja historierne er mange og handlingen fra regeringen er totalt fraværende.

 

Anders Fogh Rasmussen har adskillige gange plæderet for, at folk skal ud af bilerne og over i den kollektive trafik. Men skal vi have folk til at stille bilen og tage busser og tog i stedet er det naturligvis nødvendigt, at den kollektive trafik udgør et reelt alternativ. Desværre ser det ud til, at fundamentet for hele den kollektive trafik er begyndt at vakle med regeringen på førersædet. Busselskabernes bebudede besparelser vil ramme hele den kollektive trafik hårdt. Mange steder fungerer busserne som fødekæde for den øvrige kollektive trafik, så når busruter bliver nedlagt vil det også kunne mærkes andre steder. Og selvom vi nu får nye tog på Grenåbanen og måske også Odderbanen, så nytter det jo ikke noget, når man så lukker busserne, der kører hen til banerne. I SF vil vi ikke se passivt til, at den kollektive trafik falder fra hinanden. Desværre mangler vi stadig at se statsministerens fine hensigtserklæringer blive fulgt op med handling.

 

OECD har kritiseret den danske regering for at investere 6 gange så mange midler i vejtrafikken i forhold til den kollektive trafik, for også de er klar over, at vi hverken får løst trængselsproblemerne eller CO2 problemerne uden flere penge til den kollektive trafik. Alligevel løfter regeringen ikke en finger. Lokale venstrefolk siger ofte, at "det er et højaktuelt område", "nu skal der altså gøres noget" og "det skal vi nok tage med tilbage til ministeren", men lige lidt sker der. Enten glemmer venstrefolkene de flotte ord på vej til København eller også lytter statsministeren og trafikministeren ikke til dem. For én ting er klart: Ingenting er sket i den kollektive trafik.

 

SF har foreslået, at der i 2009 afsættes 300 mio.kr. til en øremærket garantipakke til trafikselskaberne, så vi kan undgå de bebudede nedskæringer. På den måde kan vi sikre busdriften mod uventede udgiftsstigninger. Så Anders Fogh – grib forslaget og vis os, at det er mere end tomme ord, når du siger, at vi skal få folk til at stille bilen.


 

Tilbage til Trafikpolitik

 

Tilbage til 2008