jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Debat: Lyt til dine egne ord, Fogh

Bragt i Århus Stiftstidende, 04. juni 2008 og Politiken, 27.05.2008

 

Af Jonas Dahl, Medlem af Folketinget (SF)

Regeringsmagt: I sin grundlovstale i 2001 beskyldte Anders Fogh ­Rasmussen den da­værende regering for magtfuldkommenhed og misbrug af statsapparatet. Den ­disciplin, har Foghs regering siden brilleret i, og han bør derfor lytte til ­sine egne ord.

På grundlovsdag for syv år siden udtalte Fogh: ­»Socialdemokraterne har siddet så længe på regeringsmagten, at de betragter regeringsapparatet som deres personlige ejendom. De kan ikke længere se, hvor grænsen går mellem stat og parti. Statsapparat og parti­apparat flyder mere og mere sammen(). Det vil være sundt for folkestyret at få en ny regering, som har en mere ydmyg holdning til magten.«

Foghs regering har i dag realiseret al den magtfuldkommenhed, han tillagde Socialdemokraterne. Når skeletterne vælter ud af skabet hos en potentiel statsministerkandidat, er det blot det seneste punkt i et langt synde­register.

Fogh startede som bekendt med at nedlægge en række råd og nævn - ikke af saglige, men af ideologiske grunde. De var angiveligt domineret af 68-generationens synspunkter, der ikke faldt i Foghs smag.

Det gjorde til gengæld Bjørn Lomborg, som blev statsligt udnævnt til ­hovedleverandør af argumenter for regeringspartiernes manglende interesse i at gøre noget ved den globale opvarmning.

Denne udviskning af skellet mellem parti­interesser og statsapparat går igen i misbruget af medarbejdere under valgkampen. Det ene øjeblik var de politiske rådgivere ansat i ministerierne, det andet øjeblik tjente de regeringspartiernes snævre interesser.

Er det den »ydmyge holdning« til magten, som Fogh lovede?

Ydmyghed finder man heller ikke i Lars Løkke Rasmussens udskejelser for skatteydernes penge. Og alligevel har Fogh og hele Venstres folketingsgruppe valgt at bakke op om denne opførsel.

De mange eksempler på sammenblanding af stat og parti er så grove, at Foghs anklager mod SR-regeringen på grundlovsdag i 2001 blegner i sammenligning.

Lad mig sige det med Foghs afslutning på sin grundlovstale: »Alene af den grund vil det være sundt for folkestyret at få et regeringsskifte.«


 

Tilbage til Andet

 

Tilbage til 2008