jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Debat: Beskæftigelsesministerens falske jubel

300- timers reglen har alvorlige konsekvenser

Bragt i Århus Stiftstidende, 1. juli 2008

 

Af Jonas Dahl, Folketingsmedlem (SF)

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen jubler over 300 timers resultater. Pisken er svunget, og en tredjedel af de berørte er kommet job. Men kradser man lidt i tegner der sig et andet billede. Et billede eksklusion og social forarmelse for den resterende del af gruppen.

Regeringens 300 timers regel går ud på, at én af ægtefællerne mister sin kontanthjælp, hvis parret har haft mindre end 300 timers ustøttet beskæftigelse inden for to år.

Ifølge en ny rapport fra det Nationale Forskningscenter for Velfærd ( SFI) har denne regel bevirket, at en tredjedel af de berørte ikke længere står til rådighed for arbejdsmarkedet, og at 20 procent ikke har været i stand til at betale deres husleje i tre måneder.

95 procent er indvandrere, og omkring halvdelen tilhører den såkaldte matchgruppe fire, der udgøres af meget pressede personer, der med stor sandsynlighed ikke kan varetage et almindeligt job.

Med andre ord ser det ud til, at regeringens indgreb er ved at sende mange par og deres børn på gaden og har bragt mange endnu længere væk fra arbejdsmarkedet.

På trods af disse alarmerende kendsgerninger vælger Claus Hjort Frederiksen at juble. Den gode nyhed er, at en tredjedel af de berørte er kommet i job. Der jubles på beskæftigelsesministerens kontor på trods af, at dette er sket i en periode, hvor ledigheden i samfundet er faldet generelt, og man måtte forvente en afsmittende effekt også på denne gruppe.

Når sandheden skal frem, har Frederiksen intet andet valg end at juble. Han har jo selv været primus motor bag 300 timers reglen, og skulle han forholde sig til de reelle konsekvenser af lovgivningen, ville det ikke være til at bære - hverken for ham selv eller hans vælgere.

Men hårdest er det for de mange familier, der er blevet skubbet meget længere ud i fattigdom på grund af regeringens indgreb.


 

Tilbage til Andet

 

Tilbage til 2008