jonasdahl.dk © 2008 

 

 

 

 

 

 

 

Debat: Et bud på integration fra SF

Bragt i Jyllands Posten Århus, 26. august 2008

 

Af Jonas Dahl, folketingsmedlem (SF), Århus

SF og socialdemokraterne har sammen fremlagt et bud på en reform af den danske integrationsindsats. Det er et udspil som lægger vægten på, at integrationen for at lykkes må bygge på en fælles, effektiv og langt mere engageret integrationsindsats. Ellers får vi ikke overvundet de problemer, som ikke mindst den siddende regering har forsømt at tage sig af.

Gennem tre år har SF igen og igen peget på nødvendigheden af, at oppositionen måtte finde en langt højere grad af fælles fodslag, hvis borgerne skulle tro på realismen i et alternativt regeringsprojekt.

Den erkendelse deles nu af Socialdemokraterne. Det er SF mere end glade for - og vi ser det som en kæmpe sejr og gevinst for Danmark. For det bringer et regeringsskifte efter næste valg meget nærmere.


Nej tak til 24-årsreglen

I en tilnærmelse mellem forskellige, men allierede partier, er der selvfølgelig også uenigheder og knaster. Jeg vil derfor gerne slå det helt fast: SF støtter ikke 24-årsreglen og tilknytningskravet.

De to er ikke vores opfindelser, og de er ikke vores politik. Men vi kan godt tælle til 90. SF er et resultatorienteret, venstreorienteret indflydelsesparti. Og vi gider ærlig talt ikke slås en ren symbolsk kamp mod vindmøller. Når så massivt et flertal i befolkningen og et massivt flertal i folketinget vil håndhæve de regler, så stiller SF ikke ultimative krav om deres afskaffelse, hvis det dermed betyder, at der er en stribe af gode og fornuftige tiltag, vi dermed ikke kan realisere.

Så jeg vil være ærlig: Vi anerkender, at vi ikke kan ændre på de regler hverken i dag eller i morgen. Til gengæld kan SF og Socialdemokraterne lave en helt masse andre ting sammen, som er til gavn for asylansøgere og deres børn. For nye danskere, som dagligt kæmper mod loftet over kontanthjælpen og starthjælpens lave satser, som man knap kan leve for i Danmark.


Gør op med racismen

Vi kan sammen hjælpe unge med anden etnisk baggrund, så de ikke dropper ud af deres uddannelse, men får en reel chance for at klare sig selv i det danske samfund.

Vi kan styrke indvandringen, så vi i fremtiden får den arbejdskraft til landet, som vi vil være så afhængige af. Og vi skal gøre op med diskrimination og racisme. Vi vil altså sammen kunne skabe en helt anden platform for fællesskabet i Danmark, med rettigheder og pligter til alle - uanset hvilken baggrund man har.

At S og SF kommer med et fælles udspil til en integrationsreform og dermed slår ned på et helt centralt tema i den danske politiske debat, er en milepæl i oppositionens samlede arbejde.

Det har været vigtigt for Socialdemokraterne, at 24-årsreglen og tilknytningskravet kan bestå i en kommende valgperiode. Og SF anerkender, at vi alligevel ikke kan få flertal for en ændring i overskuelig fremtid. Derfor har SF ikke bøjet sig for andet end virkeligheden, og accepteret at reglerne ikke anfægtes i en kommende valgperiode.

Det er en styrkelse af oppositionen og en svækkelse af Fogh, at S og SF nu aktivt begynder at demonstrere for vælgerne, at der er en slagkraftig opposition med mod og vilje til at lave den politik og indgå de kompromisser, der skal til for at afgørende at ændre dansk politik og dansk virkelighed til det bedre. Det er i sandhed en milepæl.


 

Tilbage til Andet

 

Tilbage til 2008